Verlof & Kraamzorg

Zwangerschapsverlof

Het maakt niet uit of we spreken over een bevalling na bijvoorbeeld 16 weken zwangerschap of 38/40 weken, zorg goed voor jezelf! Ook bij stilgeboorte is het goed om, in deze emotionele periode, de impact op jouw lichaam niet te onderschatten.

Het overlijden van je kindje heeft geen invloed op het recht op zwangerschapsverlof. Bij een bevalling van een zwangerschapsduur vanaf 24 weken is er recht op bevallingsverlof als dit recht er ook was geweest als de baby niet zou zijn overleden. Vรณรณr de 24e zwangerschapsweek bestaat er geen recht op bevallingsverlof. Het verlof wordt dan aangemerkt als ziekteverlof met de bijbehorende mogelijkheden tot uitkering.

Als je baby lang in het ziekenhuis heeft gelegen kun je aanspraak maken op uitgesteld bevallingsverlof. 

Op de website van het UWV kun je meer over lezen over zwangerschapsverlof, bevallingsverlof en ziekteverlof.

Kraamzorg

T.a.v. de kraamzorg heb je bij stilgeboorte recht op minder uren kraamzorg. Dit omdat jouw baby minder/geen zorg nodig heeft en jij bijvoorbeeld geen borstvoeding gaat geven. Maar ook bij stilgeboorte is het belangrijk om aandacht te hebben voor de impact op jouw lichaam.

Afbestellen van kraamdozen, geboortedozen, de blije doos etc.

Hoe pijnlijk het ook lijkt, nog pijnlijker kan het zijn om een baby-doos te ontvangen. In sommige ziekenhuizen vraagt de verpleegkundige of ze dit voor jou moeten afbestellen zodat je er zelf niet meer mee geconfronteerd hoeft te worden.