Veelgestelde vragen

Wanneer je baby is overleden (of gaat overlijden) staat je wereld op z’n kop, je leven lijkt stil te staan, een rollercoaster van emoties, en nu…?

Een compleet overzicht vind je op de pagina “praktische informatie”

Hier onder een aantal veelgestelde vragen;

1> Ik vind het spannend om mijn kindje voor het eerst te zien, is dat raar?

Nee, het is heel begrijpelijk dat je de situatie spannend vindt en niet weet wat je kunt verwachten. Bespreek dit met jouw arts en verpleegkundige. Hij/zij kan je voorbereiden en bespreken wat je kunt verwachten.

Je kunt verschillende opties afspreken:
Jouw baby kan direct na de bevalling op je borst gelegd worden, maar je baby kan ook even weggehaald worden. Op deze manier kan de verpleegkundige je baby eerst omschrijven, zodat je beter voorbereid bent op wat er komen gaat.

Eventueel is het weghalen van je baby, zonder hem of haar te ontmoeten, ook een optie. Je kunt dan op een later moment besluiten om je baby alsnog te zien.

Voel je nooit bezwaard om op het laatste moment van keuze te wisselen.
Jij beslist!

2> Waarom blijf ik niet meteen in het ziekenhuis?

Wanneer er geen sprake is van een acute situatie waarvoor een spoedbevalling of keizersnede noodzakelijk is, zal de arts je adviseren om naar huis te gaan. Het is voor elke ouder belangrijk om te wennen aan het idee dat je kindje niet meer leeft of je ‘afscheid” moet gaan nemen van je kindje. Neem de tijd voor jezelf en om na te denken over wat er op je af gaat komen tijdens en na de bevalling.

3> Ik voel me verdoofd, is dat normaal?

Ja. Ieder mens is uniek. Verlies is een intense persoonlijke ervaring, daarom is ook ieder rouwproces uniek. De problemen die ervaren kunnen worden zijn heel divers.

  • Problemen om ‘door te gaan met het leven’, als schuldgevoelens je belemmeren om weer te kunnen genieten, of je de zingeving in je leven kwijt bent door het gemis van je kindje
  • Gevoel van de grip kwijt zijn op je leven en de toekomst
  • Onzekerheden over een eventuele volgende zwangerschap
  • Problemen om weer aan het werk te gaan of juist teveel “vluchten” in je werk
  • Schuldgevoelens na het afbreken van een zwangerschap
  • Relatie problemen in het rouwproces
  • Gevoelens van falen of schaamte
  • Boosheid richting jezelf, je geliefde, vrienden, familie, artsen of tot God.
  • Maar ook pijn, dwangmatigheden of angsten.

Ouders blijven ouders…
Deze problemen kunnen vlak na het overlijden van je kindje onderdeel zijn van jouw rouwproces, maar treden soms ook pas (veel) later op. Kijk op mijn website voor meer informatie over “Rouwen” en de “Blogs” met verschillende ervaringen.