Stilgeboorte

Stilgeboorte… alles verloopt anders dan verwacht. Geen roze wolk, maar een tijd vol angst, verdriet, ongeloof, verdoving. De komende uren en dagen worden enorm betekenisvol en krijg je nooit meer terug. Daarom is het belangrijk dat je doet wat voor jou het beste voelt. Blijf dicht bij je gevoel en neem beslissingen voor jezelf. Op deze pagina vind je informatie over de periode van de bevalling tot aan het afscheid nemen en de kraamzorg.

De bevalling

Jouw arts zal met je bespreken wanneer je gaat bevallen, mits er geen acute situatie is. Je krijgt daarvoor weeën-opwekkers als pil en/of als vaginale zetpil. Tijdens de bevalling kun je altijd pijnmedicatie krijgen. Dat kan bijvoorbeeld een ruggenprik zijn. Een ruggenprik wordt gezet door een anesthesist. In sommige ziekenhuizen komt de anesthesist naar de verloskamers, maar soms wordt de ruggenprik ook gezet bij de operatiekamers. Als de ontsluitingsfase van de bevalling bijna voorbij is, zal er geen ruggenprik meer gezet worden.

Ik heb een aantal dingen voor je op een rij gezet, waar je over na kunt denken:
  • Wie is er bij de bevalling aanwezig?
  • Wil je pijnbestrijding?
  • Wil je foto’s laten maken?
  • Wil je jouw kindje na de geboorte direct op je buik/borst?
  • Wie gaat de navelstreng doorknippen?
  • Wil je bezoek na de bevalling?

Veel ouders vragen zich af hoe hun kindje eruit ziet. Het is logisch wanneer je dit eerst even spannend vindt. Je kindje wordt door jouw lichaamstemperatuur warm gehouden en dus is je kindje altijd warm als hij/zij geboren wordt. Toch zal je kindje er wel iets anders uitzien. Schrik er niet van als je ziet dat het huidje niet helemaal intact is. Na het overlijden wordt geen huidsmeer meer aangemaakt, daardoor is het huidje van jouw kindje kwetsbaar. Met name bij een stilgeboorte vroeg in de zwangerschap (tot 25 weken), is het belangrijk om er rekening mee te houden dan stoffen kleertjes aan het huidje van je kindje kunnen blijven plakken.

Na de bevalling kun je jouw kindje mee naar huis nemen. Neem de tijd om herinneringen te maken. Als je jouw kindje mee naar huis neemt, kan dit op verschillende manieren:

  • Babykoeling
  • Watermethode
  • Koelelementen of ijszakken
Hieronder vind je meer informatie over de periode na de geboorte.
fotos maken
Opbaren