Perinataal verlies

Perinataal betekent letterlijk rondom de geboorte.
De geboorte en het overlijden van je kindje is ontzettend ingrijpend. Evenals het afbreken van een zwangerschap omdat bij jouw kindje ernstige afwijkingen zijn ontdekt of om andere medische redenen. Wanneer je kindje is overleden (of gaat overlijden), staat je wereld op z’n kop. Je leven lijkt stil te staan, met een rollercoaster van emoties. Alles verloopt anders dan verwacht. Een tijd vol angst, verdriet, ongeloof, verdoving. De herinneringen die je hebt worden enorm betekenisvol. Daarom is het belangrijk dat je doet wat voor jou het beste voelt. Blijf dicht bij je gevoel en neem beslissingen voor jezelf.

Op mijn website vind je verschillende informatie over perinataal verlies; praktische informatie, het rouwen en troost. Hier vind je, voor ouders en zorgprofessionals, verschillende thema’s met meer informatie.

We kennen verschillende benamingen voor het termijn van overlijden. Wanneer jouw kindje vóór of tijdens de bevalling is overleden, wordt er vaak gesproken over doodgeboorte of vroeggeboorte, dit noemen we ook wel stilgeboorte (stillborn). In de medische wereld kun je verschillende andere termen tegen komen, die gebruikt worden om internationale cijfers te vergelijken;

Perinatale sterfte
>Foetale sterfte is de benaming specifiek voor sterfte vóór de geboorte, bij een zwangerschapsduur vanaf 22 weken
>Neonatale sterfte is de benaming specifiek voor sterfte  de geboorte tot 28 dagen, bij een zwangerschapsduur vanaf 24 weken
>A terme sterfte is de benaming voor sterfte vóór, tijdens of na de geboorte tot 28 dagen, bij een zwangerschapsduur van meer dan 37 weken.


In 2019 overleden 1.273 kinderen vóór, tijdens of in de eerste 28 dagen na de geboorte (de perinatale sterfte) na een zwangerschapsduur van 22 weken of meer. Daarvan zijn 790 kindjes doodgeboren (Bron CBS).

Wanneer je kindje is overleden (of gaat overlijden), staat je wereld op z’n kop. Je leven lijkt stil te staan, met een rollercoaster van emoties. De meeste ouders fantaseren al enorm over de toekomst met hun kindje… en dan opeens loopt alles anders. Een tijd vol angst, verdriet, ongeloof, verdoving. De herinneringen die je hebt worden enorm betekenisvol. Daarom is het belangrijk dat je doet wat voor jou het beste voelt. Blijf dicht bij je gevoel en neem beslissingen voor jezelf.

Herinneringen maken
Gebruik de dagen die je hebt om herinneringen te maken. Je kunt jouw kindje voorlezen of liedjes zingen. En maak foto’s en/of filmpjes. Deze herinneringen helpen je echt in het latere rouwproces. Om contact met je kindje te maken, kun je hem/haar wassen, aankleden of in een omslagdoekje wikkelen.

Noem mijn naam en ik besta
Wanneer jouw kindje nog geen naam heeft gekregen, adviseer ik dit wel te doen. Het kan het gemakkelijker maken om later over jouw kindje te praten in plaats van over “het” of “de baby”. Sommige ouders geven de naam die zij al gekozen hadden tijdens de zwangerschap, andere ouders bewaren deze voor een eventuele volgende zwangerschap en kiezen een andere naam voor hun sterrenkindje; bijvoorbeeld een symbolische naam of “koosnaampje” die voor het ongeboren kindje gebruikt werd.

Hier onder vind je verschillende informatie over perinataal verlies;