Over mij

Ik ben Monique

Ik ben een natuurmens, hou van reizen en ben een muziekliefhebber, een dromer, intuïtief, creatief en hou van mijn vrijheid. Ik ga het liefst mijn eigen gang en zie het leven als een groot avontuur. Ik ben eigenaresse van Sterrenouders, perinataal verliesconsulent en ik ben ervaringsdeskundige…

Ik ben sterrenmama

Senna is op 3 mei 2019 stil geboren na 22 weken zwangerschap. Stilgeboorte wil zeggen dat je kindje vóór, tijdens (of vlak) na de bevalling is overleden. Ik ben samen met zijn papa, trots en dankbaar dat wij zijn ouders mogen zijn. Ik mis Senna iedere dag! Ik had zo graag voor hem willen zorgen en hem zo graag willen zien opgroeien. Een groot gemis, maar we zijn hem niet verloren. Hij brengt ons zoveel liefde, positiviteit en kracht; iedere dag.

Toen na de eerste weken de donkere wolken langzaam openbraken, moest ik weer op zoek naar mijzelf en naar balans. Alles leek veranderd en stond in een ander perspectief. Ik begon weer aardig te zijn voor mijzelf, voor mijn omgeving en mijn gevoelens toe te laten. 6 maanden nadat Senna is geboren, besefte ik dat hij mij een nieuwe versie van mijzelf laat zijn.

Dankzij Senna is ‘Sterrenouders’ ontstaan om andere sterrenouders en dierbaren van sterrenkindjes te ondersteunen bij verdriet, bespreekbaar maken van het gemis en praktische informatie rondom het overlijden van een kindje. Een platform voor sterrenouders. “Een lichtje tijdens verdriet”.

Mijn website is er voor ouders, dierbaren en zorgprofessionals van kindjes overleden tijdens de zwangerschap of (vlak na) de bevalling.

Al mijn hele leven ben ik op zoek naar waarde en betekenis in alles wat ik doe. Ik vind het belangrijk om kennis en ervaringen te delen. Ik zie mijzelf als een verbinder. Ik ben onderzoekend, idealistisch en gedreven. En vanuit mijn compassie naar anderen vind ik dat ieder mens het verdient om zich waardevol en  “gezien” te voelen.

Mijn website is een platform voor sterrenouders. Toch bleef ik mij in het eerste jaar, nadat ik sterrenouders had opgericht, afvragen of dit voldoende was. Met mijn achtergrond als professional in de geestelijke gezondheidszorg, ziekenhuiszorg, maar ook als ervaringsdeskundige en vanuit compassie naar mijzelf en naar anderen, wilde ik meer…

Toen ik begon te begrijpen dat Senna geen toekomst hier bij ons zou hebben, wist ik niets… Ik kende de term stilgeboorte niet en wist totaal niet wat ons te wachten stond. Wij waren gezegend met lieve mensen in onze omgeving en deskundige professionals, maar helaas merk ik dat dit niet voor iedereen zo is. Mensen in de directe omgeving van sterrenouders kunnen soms hartverscheurende reacties geven. En zorgprofessionals voelen zich niet altijd voldoende bekwaam om ouders de juiste (na)zorg te bieden. Daarom wil ik meer bewustzijn creëren over de impact van perinataal verlies. Juist dat is zo belangrijk voor het rouwproces van ouders van overleden kindjes.

Iets wat nog niet zo lang geleden is, maar nu toch bijna niet meer is voor te stellen… Een kindje, dat meteen na de bevalling werd weggenomen, geen naam en soms wist je zelfs het geslacht niet. Gelukkig weten we nu hoe belangrijk het is voor het rouwproces van ouders, dat je kindje onderdeel van je leven kan zijn. En ter nagedachtenis aan alle prachtige sterrenkindjes… noem hun naam, en zij bestaan!

Perinataal verliesconsulent

Via vzw Kinderwens Expertisenetwerk in België heb ik modules gevolgd over perinataal verlies. Perinatale zorg is een term voor zorg rond de geboorte. Het rouwproces van sterrenouders is heel specifiek en vraagt dan ook om specifieke nazorg. Ouders blijven ouders, ook wanneer een kindje niet fysiek bij ze is.

Mijn begeleidingsaanbod is gericht op het ondersteunen van sterrenouders bij perinataal verlies en hen bij te staan in hun rouwproces. Daarnaast bied ik inspiratiesessies voor hulpverleners. Door het delen van kennis, ervaring en beleving hoop ik dat hulpverleners zich bekwamer voelen tot het bieden van (na)zorg aan ouders van overleden kindjes.