Wanneer je opnieuw zwanger raakt nadat je een kindje hebt verloren, dan wordt het kindje een ‘regenboogbaby’ genoemd. De regenboog ontstaat op de scheidingslijn tussen regen en zonneschijn en symboliseert zo perfect de plek van deze zwangerschap. Opnieuw zwanger worden na stilgeboorte kan ontzettend spannend zijn. Je onbezorgdheid is verdwenen en is verweven met de herinneringen aan jouw sterrenkindje.
Soms is de oorzaak van het verlies van je sterrenkindje onduidelijk gebleven. Wat als het weer misgaat? Kan ik dit wel aan? Verschillende vragen waar sterrenouders mee te maken krijgen, wanneer ze nadenken over het opnieuw zwanger worden. Vaak krijg je bij een volgende zwangerschap vanaf de eerste weken extra begeleiding en controles. Maak je vragen en onzekerheden kenbaar bij jouw huisarts of verloskundepraktijk.
De wens om weer zwanger te worden en het gemis van je sterrenkindje
Er is geen standaard regel, voor iedereen verloopt deze periode anders. Het kan zijn dat je nog heel erg bezig bent met het gemis van je sterrenkindje en misschien ben je er emotioneel nog niet aan toe. Of wil je juist graag weer zwanger worden en kun je het verschil tussen de wens opnieuw zwanger te worden en het gemis van je sterrenkindje goed onderscheiden. Er is geen goed en fout, dit is een hele persoonlijke beslissing.
Wat als zwanger worden niet lukt
Ook al wil je zo graag zwanger worden, er is ook nog een mogelijkheid dat dit lang op zich laat wachten of helemaal niet lukt. Veel vrouwen worden opnieuw zwanger, ook al kan dat soms een tijd duren.
Maar er is een kleine kans dat het helemaal niet meer lukt. Dat is een ander rouwproces dan bij het verlies van je sterrenkindje. Het verdriet om het opgeven van je kinderwens, staat los van het verdriet om je sterrenkindje.
Wat kun je doen
Als zwanger worden na een jaar niet lukt, of je ouder bent dan 35 jaar, dan kun je overleggen met je huisarts. Hij kan je doorverwijzen naar het ziekenhuis.
In het ziekenhuis kan er onderzoek gedaan worden, zoals een echo naar je eileiders en tevens kan het zaad van je partner onderzocht worden. Er zijn meerdere vervolg stappen die gezet kunnen worden, zoals;
* kunstmatige inseminatie met donorzaad
* hormoonbehandeling
* IUI Intra Uteriene Inseminatie. Hierbij wordt het zaad in de baarmoeder gespoten dmv een spuit.
* IVF eitjes en zaadcellen worden verzamelt en in een lab samengebracht, waarna een vruchtje terug geplaatst wordt in de moeder, (eventueel met een eiceldonatie).
Ben je zwanger van een regenboogkindje? Lees hier mijn 9 maanden blog; regenboog zwangerschap