Opbaren

Vraag je uitvaart verzekering. Bij verschillende ondernemingen zijn baby’s automatisch mee verzekerd met de moeder.

Je mag je baby opbaren in een daarvoor bestemde ruimte of je mag je kindje thuis opbaren. Dit is natuurlijk heel persoonlijk. Je kan je kindje maar een paar dagen bij je hebben voordat je afscheid moet nemen. Dit zijn kostbare dagen.

Als je je kindje mee naar huis gaat nemen mag je dit in je eigen auto doen, maar je mag er ook voor kiezen om de uitvaartondernemer dit te laten verzorgen.

Door je baby thuis op te baren, kun je je kindje bij je nemen zoveel je wilt. Dit is voor veel mensen een belangrijke stap in de verwerking.

Opbaren kan in een wiegje met koelmatrasje van de uitvaartonderneming, in een eigen wiegje, kistje of mandje met koelelementen of (een relatief nieuwe methode) in water. 

Wateropbaring

De wateropbaring, is een manier om je overleden baby mooi te houden tot de begrafenis/crematie.

Bij levenloos geboren kindjes wordt de huid soms donker, zeker bij stil geboren baby’s voor de 24e week. Wateropbaring biedt een oplossing door je kindje na geboorte in het water te leggen. De huid wordt daardoor lichter van kleur. Je kunt je baby gewoon aanraken in het water en er uit halen. Je hebt alleen (kraan)water (geen ijswater) en een bakje nodig. Het water ververs je minimaal 1 maal per dag.

“Zelf moest ik wennen aan de gedachte aan wateropbaring. Maar uiteindelijk zag ik hoe mijn stil geboren zoontje een ontspannen houding aannam in het water en zijn huid lichter van kleur bleef. Ook voelde het goed om samen met mijn man, iedere dag met hem bezig te zijn; het water te verversen alsof we hem samen in bad deden.”

Terug