Opbaren

Je mag je baby opbaren in een daarvoor bestemde ruimte of je mag je kindje thuis opbaren. Dit is natuurlijk heel persoonlijk. Je kan je kindje maar een paar dagen bij je hebben voordat je afscheid moet nemen. Dit zijn kostbare dagen.

Als je je kindje mee naar huis gaat nemen mag je dit in je eigen auto doen, maar je mag er ook voor kiezen om de uitvaartondernemer dit te laten verzorgen.

Door je baby thuis op te baren, kun je je kindje bij je nemen zoveel je wilt. Dit is voor veel mensen een belangrijke stap in de verwerking.

Opbaren kan in een wiegje met koelmatrasje van de uitvaartonderneming, in een eigen wiegje, kistje of mandje met koelelementen of (een relatief nieuwe methode) in water. 

Een kleine waarschuwing bij te vroeg geboren kindjes; een paar dagen nadat je kindje is geboren kan het huidje gaan verkleuren en/of een beetje loslaten. Met name bij stilgeboorte vroeg in de zwangerschap (tot 25 weken), is het huidje van je kindje kwetsbaar en kunnen kleertjes aan het lichaampje blijven plakken. Natuurlijk mag je jouw kindje altijd aanraken en aankleden, maar ik vind het belangrijk om aan te geven dat een overleden kindje anders kan zijn dan een overleden volwassen persoon. Dit heeft te maken met de ontwikkeling van ons lichaam en onze huidcellen.

Wateropbaring houdt het huidje van je kindje lichter van kleur.

Wateropbaring

De wateropbaring, is een manier om je overleden kindje mooi te houden tot de begrafenis/crematie en je kindje neemt de natuurlijke houding aan in het water.

Bij levenloos geboren kindjes, die te vroeg zijn geboren, wordt de huid soms donker, zeker bij stil geboren baby’s vóór de 24e week. Wateropbaring biedt een oplossing door je kindje na geboorte in het water te leggen. De huid wordt daardoor lichter van kleur. Je kunt je baby gewoon aanraken in het water en er uit halen. Je hebt alleen (kraan)water (geen ijswater) en een bakje nodig. Het water ververs je minimaal 1 maal per dag.

“Zelf moest ik wennen aan de gedachte aan wateropbaring. Maar uiteindelijk zag ik hoe mijn stil geboren zoontje een ontspannen houding aannam in het water en zijn huid lichter van kleur bleef. Ook voelde het goed om samen met mijn man, iedere dag met hem bezig te zijn; het water te verversen alsof we hem samen in bad deden.”