Meerlingen

In Nederland worden ongeveer 3000 tweelingen per jaar geboren. De kans op een spontane tweelingzwangerschap is in Nederland ongeveer 1 op de 80.

Risico op complicaties bij meerlingen

  • Foetale complicaties: vroeggeboorte, groeiachterstand, aangeboren afwijkingen, transfusie van bloed onderling (TTS), navelstrengverknoping.
  • Complicaties bij de moeder: zwangerschapsmisselijkheid, hoge bloeddruk, bloedarmoede, zwangerschapssuikerziekte, te veel vruchtwater, veel bloedverlies na de bevalling.

Op de website www.tweelingengeltjes.nl vind je ervaringen van ouders van een overleden twee- of meerling.

Het grootste verschil bij verlies van een meerling waarbij een kindje blijft leven is dat er weinig ruimte is voor rouw. Er is een kindje die aandacht nodig heeft; voeding, slapeloze nachten, liefde en geborgenheid. Alle energie van de moeder gaat naar de levende baby, maar zij moet zelf ook herstellen van de bevalling en krijgt te maken met dubbele emoties van liefde, vreugde, verdriet en gemis.

Het is belangrijk dat je heel bewust met je overleden kindje bezig bent tijdens die kostbare dagen na de geboorte, je hebt maar zo kort om van te “genieten”.