Je baby laten onderzoeken

Je baby laten onderzoeken na het overlijden is geen verplichting, dit is iets waar je als ouder over mag beslissen. Dit kan een moeilijke beslissing zijn, wanneer je in deze rollercoaster van emoties zit.

Aan de ene kant kan het duidelijkheid geven over de oorzaak van jullie situatie en risico’s voor een eventuele toekomstige zwangerschap. Aan de andere kant kan het ook meer vragen en onzekerheden geven.

Wat kun je verwachten?

Er zijn verschillende manieren van onderzoeken. Je arts zal jouw kindje altijd uiterlijk onderzoeken. Hij/zij zal kijken of aan de buitenkant iets te zien is van aangeboren afwijkingen. Verder onderzoek kan dan worden aangeraden.

Babygram

Je kunt kiezen voor een babygram. Dat is een MRI scan waarbij jouw kindje aan de buitenkant kan worden bekeken zonder dat je kindje ‘opengemaakt’ hoeft te worden.

Obductie of autopsie

Er is ook een mogelijkheid voor obductie of autopsie. Een patholoog zal jouw kindje dan van binnen onderzoeken en alle orgaantjes bekijken en stukjes weefsel afnemen voor later onderzoek. Hierbij is ook de mogelijkheid om de hersenen van je kindje te laten onderzoeken. De hersenen blijven dan in zijn geheel achter voor onderzoek. Hier moet je apart toestemming voor geven.

Misschien schrik je van de gedachte dat in je kindje wordt gesneden, maar net als bij een operatie wordt een snede netjes geplakt of gehecht.

Chromosoomonderzoek

Een ander onderzoek wat ter sprake kan komen is een chromosoomonderzoek. Chromosomen zijn dragers van erfelijke informatie. Deze informatie kan uit vruchtwater bepaald worden, maar bij het overlijden van een kindje lukt dit vaak niet meer. Daarom wordt dan een stukje weefsel afgenomen, bijvoorbeeld uit een oorschelp of van een teentje. Dit onderzoek gebeurt alleen wanneer je als ouder toestemming geeft voor dit onderzoek.


Eurocat

Binnen Europa werd een registratie van aangeboren afwijkingen gestart met als naam “Eurocat Internationaal”. De Nederlandse afdeling, “Eurocat Nederland”, werd in Groningen gevestigd en registreert aangeboren aandoeningen in de drie noordelijke provincies. Sinds 1981 is er een schat aan data verzameld, die anoniem wordt opgeslagen in een grote database waarmee onderzoekers uit binnen- en buitenland wetenschappelijk onderzoek doen.

Eurocat doet onderzoek naar het voorkomen en ontstaan van aangeboren aandoeningen en zoekt naar mogelijke oorzaken en factoren. Eurocat is onderdeel van de afdeling Genetica binnen het UMC-Groningen.​ De Noord-Nederlandse Eurocat database vormt een nauwkeurige en zeer betrouwbare bron van gegevens over aangeboren aandoeningen en risicofactoren voor wetenschappelijk onderzoek. Eurocat wil hiermee bijdragen aan het bevorderen van gezonde zwangerschappen in de toekomst. Een voorbeeld hiervan is de vitamine foliumzuur. Dankzij het onderzoek dat Eurocat doet naar aangeboren afwijkingen weten we dat dit beschermend kan werken tegen het ontstaan van spina bifida (een zogenaamd ‘open ruggetje’).

Ouders kunnen een kindje zelf aanmelden door een e-mail te sturen naar eurocat@umcg.nl. Zij nemen dan contact met je op. Het komt ook voor dat ouders gevraagd worden door de verloskundige of arts om mee te doen. Eurocat vraagt alle artsen en verloskundigen in hun regio die aangebore​n afwijkingen constateren, dit te melden bij Eurocat