Je baby laten onderzoeken

Je baby laten onderzoeken na het overlijden is geen verplichting, dit is iets waar je als ouder over mag beslissen. Dit kan een moeilijke beslissing zijn, wanneer je in deze rollercoaster van emoties zit.

Aan de ene kant kan het duidelijkheid geven over de oorzaak van jullie situatie en risico’s voor een eventuele toekomstige zwangerschap. Aan de andere kant kan het ook meer vragen en onzekerheden geven.

Wat kun je verwachten?

Er zijn verschillende manieren van onderzoeken. Je arts zal jouw kindje altijd uiterlijk onderzoeken. Hij/zij zal kijken of aan de buitenkant iets te zien is van aangeboren afwijkingen. Verder onderzoek kan dan worden aangeraden.

Babygram

Je kunt kiezen voor een babygram. Dat is een MRI scan waarbij jouw kindje aan de buitenkant kan worden bekeken zonder dat je kindje ‘opengemaakt’ hoeft te worden.

Obductie of autopsie

Er is ook een mogelijkheid voor obductie of autopsie. Een patholoog zal jouw kindje dan van binnen onderzoeken en alle orgaantjes bekijken en stukjes weefsel afnemen voor later onderzoek. Hierbij is ook de mogelijkheid om de hersenen van je kindje te laten onderzoeken. De hersenen blijven dan in zijn geheel achter voor onderzoek. Hier moet je apart toestemming voor geven.

Misschien schrik je van de gedachte dat in je kindje wordt gesneden, maar net als bij een operatie wordt een snede netjes geplakt of gehecht.

Chromosoomonderzoek

Een ander onderzoek wat ter sprake kan komen is een chromosoomonderzoek. Chromosomen zijn dragers van erfelijke informatie. Deze informatie kan uit vruchtwater bepaald worden, maar bij het overlijden van een kindje lukt dit vaak niet meer. Daarom wordt dan een stukje weefsel afgenomen, bijvoorbeeld uit een oorschelp of van een teentje. Dit onderzoek gebeurt alleen wanneer je als ouder toestemming geeft voor dit onderzoek.