Boeken

Boeken over rouw, ervaringen met perinataal verlies, pril zwangerschapsverlies, kinderboeken en boekjes om jouw eigen ervaring na de geboorte van jouw sterrenkindje vast te leggen… hier onder vind je verschillende boeken die iets van betekenis kunnen zijn bij het verlies van een kindje.

Sterrenboekje
Monique van der Veen | Sterrenouders

Na de geboorte van een sterrenkindje gebeurt er zo veel. In dit gedenk- sterrenboekje met spreuken en korte gedichtjes, kun je zelf verschillende persoonlijke momenten vastleggen. Zo wordt dit een prachtig boekje vol liefde en trots. Met liefdevolle herinneringen, foto’s en berichtjes die je nooit wilt vergeten.

Wil je een sterrenboekje aanvragen? GRATIS
Dit boekje wordt gratis aangeboden door Stichting Sterrenouders.
Je betaalt alleen de verzendkosten (NL € 5,00 / BE € 13,00).
Stuur een mailtje naar info@sterrenouders.nl

Dag Meisje
Marit Leeuwenhart

“Dag meisje” vertelt het persoonlijke verhaal van een moeder die in een vroeg stadium haar kindje verliest. Uit de prenatale test komt een groot risico naar voren op een ernstige genetische afwijking. Het kindje blijkt een trisomie 18 te hebben, een aandoening die ‘niet verenigbaar is met het leven’. 

Mandala’s & Lava
Katrien Debevere

Een boek over de vele “tegelijkertijden” waar je als mama en papa door gaat wanneer je te maken krijgt met pré-, peri- of postnataal verlies. Om je door deze veelheid heen te loodsen biedt het boek dan ook tegelijkertijd een ervaringsverhaal, als doe-stukken. Om tegelijkertijd rust en stilte in jezelf te ontwikkelen bij het inkleuren van je mandala’s en tegelijkertijd de moeilijkste vragen aan te kijken in die onderliggende lagen.

Kikker en het vogeltje
Max Velthuijs

Bij de rand van het bos ligt een vogeltje.
‘Kijk,’ zegt Kikker, ‘kapot. Hij doet het niet meer.’
‘Hij slaapt,’ zegt Varkentje.
Maar Haas zegt: ‘Hij is dood.’
‘Dood?’ vraagt Kikker. ‘Wat is dat?’

Nu moet je gaan
Ann Lust & Marta del Moral Arroyo

Een prentenboek over stil geboren baby’s en sterrenkinderen. Een verhaal over wensen, verwachten, loslaten maar bovenal een verhaal over liefde.

De herfst kwam te vroeg
Isabel Elst

Toen Isabel Elst in 2015 na vijf maanden zwangerschap haar tweeling verloor, besefte ze dat er voor rouw en verdriet geen recept bestaat. Iedereen heeft het recht om zijn of haar pijn te voelen en te doorleven. In dit boek vertelt ze openhartig over hoe zij omging met de vroeggeboorte en doodgeboorte van haar kindjes.

Sterrenstof
Robert & Monique Lentelink

Sterrenstof gaat over een meisje dat een broertje krijgt, maar die overlijdt bij zijn geboorte. Als haar vader haar uitlegt dat haar broertje een sterretje wordt, vraagt het meisje zich af hoe dat kan. Daarom vertelt haar vader over de sterrenfabriek.

Het vriendenboekje van een sterrenkindje
Riëlle Groenewold

Voor alle ouders en naasten van een sterrenkindje. Door te delen in verlies, wordt het verdriet niet minder, maar wel draaglijker. In dit boekje is er ruimte voor ouders om te vertellen over de zwangerschap, de bevalling, maar ook over het moment van overlijden. En hoe mooi is het om familie en vrienden de mogelijkheid te geven om ook iets te schrijven. Voor meer informatie kijk op www.instagram.com/sterrenliefs en www.facebook.com/liefstotaandesterren. Of je kunt contact opnemen via mail: sterrenliefs@gmail.com

Grote boom is ziek
Nathalie Slosse

Snuiter houdt veel van Grote Boom. Wanneer de dokter houtwormpjes ontdekt onder de schors van Grote Boom, wordt zijn wereld helemaal op z’n kop gezet… Dit verhaal laat de jongste kinderen kennismaken met een lotgenootje, wanneer iemand in hun omgeving getroffen wordt door een levensbedreigende ziekte. Met Snuiters doe-ideetjes op het einde van het boek kunnen jonge kinderen onder begeleiding actief aan de slag om hun emoties te verwerken.

Stille baby’s
Christine Geerinck-Vercammen

Het verlies van een kind, ook wanneer het overlijdt voor of tijdens de geboorte, tekent het leven van ouders voorgoed. Christine Geerinck-Vercammen biedt in Stille baby’s hulp bij dit rouwproces. Ze gaat in op de theoretische en medische aspecten, maar bespreekt vooral de psychosociale verwerking van het slechte nieuws, de bevalling en het afscheid nemen. Bovendien gaat ze in op de vraag hoe het daarna op korte en lange termijn met de ouders gaat, ook in verband met een volgende zwangerschap. Met dagboekfragmenten en brieven van ouders.

stille baby's

Misschien was je vandaag wel geboren
Yvonne Gebbe

Misschien was je vandaag wel geboren… vertelt het aangrijpende verhaal van een jong stel – Yvonne Gebbe en David Rozemeyer – dat er bij de 20-weken echo achter komt dat hun kindje een ernstige afwijking heeft. Ze besluiten de zwangerschap te beëindigen. Samen ervaren ze dit ieder op hun eigen manier. Yvonne door dagboeken bij te houden en David als fotograaf, beeldend. Later werd dat dit boek.Een prachtig document over het rouw- en verwerkingsproces van een van de laatste taboes: de keuze om bij een afwijkende uitslag de zwangerschap te laten afbreken. Yvonne en David laten zien hoe zo iets heftigs tegelijkertijd zo mooi kan zijn. Wat het met je doet als je zwangerschap opeens anders verloopt. Als je voor een keuze komt te staan. Wat het met je doet als je je kind verliest.

Dag lief Muisje
Dromenjager

Het nieuwste prentenboek van Woezel en Pip. Een ontroerend en toegankelijk verhaal over de dood waarin de vriendjes uit de Tovertuin afscheid nemen van hun dierbare vriendje. In hun eigen, veilige omgeving en op hun persoonlijke, positieve manier. Dit verhaal is bedoeld om alle ouders en verzorgers een helpende hand te bieden om samen met hun kind over de dood te praten, na te denken en te leren. Daarom bevat het boek ook een flyer met extra informatie en tips om de dood goed uit te kunnen leggen en kinderen te helpen een verlies te verwerken. 

Rouw bij kinderen en jongeren
Mariken Spuij

Een dierbare verliezen is een ingrijpende gebeurtenis, zeker als je nog jong bent. Gelukkig blijken de meeste kinderen met de juiste steun uit hun omgeving het verlies van een dierbare goed te kunnen verwerken. Dit betekent niet dat verliesverwerking een eenvoudige opgave is, zeker niet omdat volwassenen in de omgeving van het kind zelf meestal ook in de rouw zijn. Wat zijn normale reacties tijdens een rouwproces? Hoe communiceer je over verlies met een kind? Het boek geeft veel voorbeelden en praktische tips en geeft daarnaast richting aan de meest uiteenlopende vragen die volwassenen in de omgeving van het kind vaak hebben.

Geen blote voetjes in het gras
Lieve Engeltjes

‘Geen blote voetjes in het gras’ is een mooi gebonden boek met 48 verhalen waarin ouders en overige betrokkenen een ieder laten meekijken in hun wereld, de wereld waarin zij een kind moeten missen. Door de herkenning die uit deze verhalen spreekt, hopen de schrijvers troost te kunnen bieden aan lotgenoten, maar zeker ook een handvat aan te reiken aan mensen die lotgenoten willen steunen. Actrice en lotgenote Ellemijn Veldhuijzen van Zanten schreef het voorwoord.

Mama had een baby in haar buik
Femke van Midden

Beschrijft het verhaal van Nienke en Timo en het verlies van hun babybroertje Noah. Het hele gezin kijkt uit naar de komst van Noah, maar op een dag vertellen papa en mama dat Noah dood is. Met name Timo heeft veel vragen. Kun je met een dood broertje nog wel voetballen? En wat gebeurt er bij een crematie? Vragen die tijdens het verhaal beantwoord worden. Het boekje biedt ouders een goede leidraad om hun kinderen te informeren, te ondersteunen en te betrekken in de vreselijke periode van afscheid nemen van hun babybroertje of -zusje. ‘Mama had een baby in haar buik’ is geschreven voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 7 jaar.

Mijn kleine grote zus
Sanne Ovaere

Mijn kleine grote zus vertelt op een zachte, luchtige en kinderlijke manier over hoe een grote zus in de wolken een rol speelt in het leven van schaapje. Het kartonboekje is op rijm geschreven en bevat fantasierijke, grappige illustraties van hoe kleine grote zus ondanks dat zij er niet meer is, toch haar aanwezigheid laat blijken. Zowel op gewone als bijzondere dagen, zoals kerst en vakantie, is ze te vinden in kleine tekens als een vlinder of een ster. Het boekje biedt ouders een aanknopingspunt om te vertellen over het verlies van een zus of broer, geeft een stukje troost en laat zien dat de band altijd blijft bestaan. Mijn kleine grote zus is door de stevige vormgeving en leuke plaatjes bij uitstek geschikt voor kinderen tot en met 6 jaar.

Mijn kleine grote broer
Sanne Ovaere

Mijn kleine grote broer vertelt op een zachte, luchtige en kinderlijke manier over hoe een grote broer in de wolken een rol speelt in het leven van schaapje. Het kartonboekje is op rijm geschreven en bevat fantasierijke, grappige illustraties van hoe kleine grote broer ondanks dat hij er niet meer is, toch zijn aanwezigheid laat blijken. Zowel op gewone als bijzondere dagen, zoals kerst en vakantie, is hij te vinden in kleine tekens als een vlinder of een ster. Het boekje biedt ouders een aanknopingspunt om te vertellen over het verlies van een broer of zus, geeft een stukje troost en laat zien dat de band altijd blijft bestaan. Mijn kleine grote broer is door zijn stevige vormgeving en leuke plaatjes bij uitstek geschikt voor kinderen tot en met 6 jaar.

Ik wil je nooit vergeten
Joanne Rowland

Ik wil je nooit vergeten’ is een troostrijk prentenboek voor kinderen die een dierbare verloren hebben. Een jong meisje heeft iemand verloren van wie ze heel veel houdt. Ze maakt een doos waarin ze momenten en herinneringen verzamelt, en ze vertelt over hoe ze zicht voelt. Achterin het boek vind je meer informatie en tips om kinderen verder te helpen in hun rouwproces.

Mols hoop
Kristina van Remoortel

Soms lijkt het alsof anderen minder verdriet hebben na het verlies van een dierbare. Dat denkt Hond tenminste. Maar ze uiten zich gewoon anders: Kip legt geen eieren meer, Paard ploegt zwijgend door de modder, Beer en Big zoeken afleiding en hebben pret in de modder. Als Hond goed kijkt en luistert ziet hij aan alle dieren op de boerderij dat ze Boer missen, net als hij.

De illustraties van Helen van Vliet maken het verdriet van de dieren bijna voelbaar. Kristina Van Remoortel verzacht het een beetje met haar poëtische tekst. Zo wordt dit onderwerp gemakkelijker bespreekbaar, ook voor jonge kinderen.

Als je een prille zwangerschap verliest
Bernard Spitz, Manu Keirse

In dit boek komen een vrouwenarts, een psycholoog en een sociaal verpleegkundige aan het woord. Zij behandelen openhartig en toegankelijk alle medische en psychologische vragen die met een pril zwangerschapsverlies/miskraam gepaard gaan. Bijna een op de vier zwangerschappen eindigt in een miskraam. De impact ervan wordt door de buitenwereld echter vaak onderschat. Hoe rouw je om een kindje dat je nooit echt hebt gekend? En hoe ga je om met de angst dat het bij een volgende zwangerschap misschien weer fout kan gaan?