Afscheid

Met wie willen jullie de uitvaart delen, waar wil je naar toe? Geboortekaartjes of rouwkaartjes versturen? Iedereen doet dit op zijn eigen manier.

Als je baby stil geboren wordt vóór de 24e week van de zwangerschap, is een uitvaart niet wettelijk verplicht. Dan mag je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om je baby in je achtertuin of natuur te begraven of je kunt kiezen voor de collectieve crematie in het ziekenhuis (hier zijn mogelijke kosten aan verbonden, vraag dit na in jouw ziekenhuis).
Gaan jullie toch naar een crematorium of begraafplaats, dan heeft de beheerder een verklaring nodig van een arts, waaruit blijkt dat je baby geboren is voor de 24e week.

Er zijn geen strenge eisen aan het materiaal waarin je kindje gecremeerd of begraven wordt, mits het milieuvriendelijk is. Bij twijfel kun je dit altijd even navragen bij het crematorium of de beheerder van de begraafplaats.

Heb je een uitvaartverzekering, informeer dan hoe zij omgaan met afscheid voor je overleden kindje. Bij verschillende ondernemingen zijn baby’s automatisch mee verzekerd met de moeder. Zij vergoeden dan (deels) de uitvaartkosten. Meestal is dit vanaf de 20e of 22e week van de zwangerschap . De kosten die het afscheid met zich meebrengt zijn uiteraard afhankelijk van je/jullie wensen.

Vanaf de 24e week is er in Nederland een wet op “lijkbezorging”. Vanaf deze termijn moet er officieel aangifte van geboorte en overlijden gedaan worden en is er een plicht tot begraven of cremeren. De uitvaart moet dan binnen de wettelijke termijn van 6 werkdagen plaats vinden. De wet is dus niet van toepassing als een kindje voor de 24e week geboren wordt.

Je mag trots zijn op de geboorte van je kindje,
tegelijk verdrietig om het verlies.

Terug