Afscheid / Uitvaart

Ongelooflijk om bezig te zijn met de uitvaart van je kindje. Toch is dit de realiteit en moet er van alles geregeld worden.

Als een welkom, meteen het afscheid is.

Met wie willen jullie de uitvaart delen, waar wil je naar toe? Geboortekaartjes of rouwkaartjes versturen? Iedereen doet dit op zijn eigen manier.

  • Welke locatie kies je?
  • Wil je een mandje of kistje?
  • Wie wil je bij de uitvaart?
  • Wil je bloemen bij de uitvaart?
  • Ga je nog iets zeggen of iets doen?
  • Ga je jouw kindje iets meegeven, zoals een knuffeltje?
  • Wil je muziek laten horen?

Vanaf de 24e zwangerschapsweek is er in Nederland een wet op “lijkbezorging”. Vanaf dit termijn moet er officieel aangifte van geboorte en overlijden gedaan worden en is er een plicht tot begraven of cremeren. De uitvaart moet dan binnen de wettelijke termijn van 6 werkdagen plaats vinden.

De wet is dus niet van toepassing als een kindje voor de 24e week geboren wordt. Als je baby stil geboren wordt vóór de 24e week van de zwangerschap, is een uitvaart niet wettelijk verplicht. Dan mag je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om je baby in je achtertuin of natuur te begraven of je kunt kiezen voor de collectieve crematie in het ziekenhuis (hier zijn mogelijke kosten aan verbonden, vraag dit na in jouw ziekenhuis). Gaan jullie toch naar een crematorium of begraafplaats, dan heeft de beheerder een verklaring nodig van een arts, waaruit blijkt dat je baby geboren is voor de 24e week.

Er zijn geen strenge eisen aan het materiaal waarin je kindje gecremeerd of begraven wordt, mits het milieuvriendelijk is. Bij twijfel kun je dit altijd even navragen bij het crematorium of de beheerder van de begraafplaats.

Heb je een uitvaartverzekering, informeer dan hoe zij omgaan met afscheid voor je overleden kindje. Bij verschillende ondernemingen zijn baby’s automatisch mee verzekerd met de moeder. Zij vergoeden dan (deels) de uitvaartkosten. Meestal is dit al vanaf de 20e of 22e week van de zwangerschap . De kosten die het afscheid met zich meebrengt zijn uiteraard afhankelijk van je/jullie wensen. *

Je mag trots zijn op de geboorte van je kindje,
tegelijk verdrietig om het verlies.

* Hieronder een overzicht van dekkingen bij bekende uitvaartverzekeraars:

Monuta
Bij Monuta zijn alle kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd. Als een kindje geboren wordt na een zwangerschap vanaf 20 weken, biedt Monuta een dekking. Zij dekken de uitvaartkosten gelijk aan het hoogst verzekerde bedrag van één van de ouders, tot maximaal de hoogte van de kosten van de uitvaart. De polis moet hiervoor wel minimaal 3 maanden lopen. Voor levenloos geboren kinderen vóór de 20e zwangerschapsweek biedt Monuta een beperkt pakket van diensten aan voor de uitvaart.

Yarden
Bij Yarden zijn alle kinderen tot 21 jaar gratis meeverzekerd. Het is ook mogelijk een eigen verzekering te sluiten voor je kindje. Overlijdt een kindje voor 6 maanden en heeft deze geen eigen verzekering, dan vergoedt Yarden maximaal € 2.500. Na 6 maanden heeft je baby geen automatische dekking meer. Bij een minimale zwangerschapsduur van 20 weken vergoedt Yarden tot maximaal € 2.500 van de kosten van de van de uitvaart als één van de ouders verzekerd is.

Dela
Kinderen zijn bij Dela niet gratis meeverzekerd. Een baby is tot 60 dagen na de geboorte verzekerd voor de basisdiensten. Na deze periode zijn kinderen niet meer meeverzekerd. Een ongeboren kindje is bij Dela wel automatisch meeverzekerd voor de basisdiensten. Ook bij minder dan 24 weken zwangerschap. Als de uitvaart niet door Dela wordt verzorgd, dan vergoeden ze een maximum van € 2.761.